0 3 min 2 yrs

Vloerverwarming aanleggen steeds populairder

Stel je voor, het hele jaar op blote voeten door je woning kunnen lopen, lekker toch? In nieuwbouwwoningen wordt vloerverwarming al standaard ingebouwd. De gelijkmatige warmteverdeling zorgt voor een aangename temperatuur en hoger comfort. Maar wist je ook dat vloerverwarming je energiekosten kan doen dalen door zijn duurzame karakter? Zeker in combinatie met energiebesparende voorzieningen.

Hoger comfort met minder energie

Vloerverwarming maakt gebruik van buizen die in de vloer ingebouwd zijn. Er bestaan twee varianten: de één verwarmt met elektriciteit en de ander met water.  Het CV-systeem warmt dit water op en laat het door de buizen stromen. Het warme water verwarmt de vloer, wat vervolgens ook de woonkamer opwarmt. Dit geldt voor beide varianten. Doordat de buizen over het gehele vloeroppervlak zijn aangebracht, wordt de kamer gelijkmatig verwarmt. Dit wordt als aangenaam ervaren en zorgt voor een fijn binnenklimaat.

Bovendien vergt deze egale wijze van verwarmen minder energie dan bijvoorbeeld radiatoren of convectoren. Deze werken op een temperatuur van 60-80°C, waar vloerverwarming hetzelfde comfort kan bieden op een temperatuur van 35°C.

Tip: het is prima  als de thermostaat twee graden lager staat dan met radiatorverwarming.

Isolatie zinvol met vloerverwarming

Bij het hebben van vloerverwarming denk je misschien niet zo snel aan vloerisolatie. Je hebt tenslotte geen koude voeten meer. Toch is het slim om vloerisolatie niet te vergeten. Vloerverwarming zonder isolatie kost veel energie; er gaat zo een hoop warmte verloren door de onderkant van de vloer. Dit doet niet alleen af aan het comfort, maar ook op je stookkosten. Warmteverlies kan worden voorkomen door isolatiemateriaal te plaatsen aan de onderkant van de vloer. De energiebesparing kan hierdoor wel oplopen tot 34%.

Daarnaast zal de vloer met vloerisolatie eerder opwarmen, en ook langer warm blijven na het uitzetten van de thermostaat. Je kan dus wel zeggen dat bij vloeren mét verwarming isolatie nog belangrijker is dan bij vloeren zonder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *