0 2 min 3 yrs

Eigen energie opwekken met zonnepanelen? Goed idee! Maar kan dit met jouw dak? Zonnepanelen plaatsen kan gelukkig op bijna ieder dak! Loop onderstaande punten langs en check hoe jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Checklist: Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Bijna alle daken zijn wel geschikt voor zonnepanelen. Hoe geschikt jouw dak is, kom je achter door de volgende vragen te beantwoorden.

  • Van wie is het dak?
  • Hoeveel zon valt er op het dak?
  • Hoe groot is het dak?
  • Hoe ziet het dak er uit?
  • Welke kant ligt het dak op?

Voordat je begint met de checklist, kijk ook eens in de buurt. Liggen er zonnepanelen op het dak van vergelijkbare woningen? Hoeveel zijn dit er en aan welke kant van het dak liggen ze?

Lees hieronder meer over hoe je de vragen in de checklist kunt beantwoorden.

Heb je een dak en ben je er de eigenaar van?

Wanneer je zonnepanelen op het dak van je woning wil leggen, dien je eigenaar te zijn van het dak. Dit klinkt misschien logisch, maar als je bijvoorbeeld woont in een appartement, ben je vaak slechts gedeeld eigenaar van het dak. Zonnepanelen zijn dan nog steeds mogelijk, mits er afspraken gemaakt worden binnen de VVE.

Heb je geen regulier dak of wil je de panelen niet op je dak door esthetische redenen? Of is het dak van je woning onderdeel van een monumentaal pand? Dan is er nog de mogelijkheid om de zonnepanelen op een schuurtje van jezelf of van iemand anders in de buurt te leggen.

Ook kun je ervoor kiezen om mee te doen met een buurtcollectief dat panelen legt op bijvoorbeeld een in de buurt gelegen boerderij.

Voor deze specifieke vragen is het slim om advies op maat aan te vragen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *